Singapore Residence

Singapore Residence

The Extroverted Privacy - Wu Residence

Shanghai-based architects Neri&Hu recently completed a 250 square-meter private residence in a high rise tower in the heart of Singapore. The client’s mandate was simple: “Give me three bedrooms and a project that will challenge the conventional notion of what a flat should be.” Rising up to this challenge, Neri&Hu initiated the project by questioning the fundamentals of the “house” typology itself, asking themselves: How can we free up the plan and make it feel light and loft-like? What is the relationship between the communal and private? When and how should privacy be maintained, if at all? What are the essential and non-essential program components that make a “home”? What is domesticity?

The resulting parti breaks though all conventions of the standard apartment layout by placing the rooms away from the building edge, reserving a continuous corridor along the entire perimeter. Rather than enter into the center and then radiate outwards towards individual rooms, a configuration often taken for granted as the ideal condition in high rise residences, here, the private zone forms the core of the space, while the public circulation zone envelops and ties everything together. The strategic insertion of three free floating volumes, clad in wood, stone, and copper, adds to the depth of the spatial layers, enclosing within them the most private and intimate rooms of all—the study and the two bathrooms. The remaining space is kept transparent, pushing the boundaries of how open and extroverted a room can be, while still maintaining privacy. The project rejects the parcelization of spaces found typically in apartment layouts, creating an openness and expansiveness that is more conducive to the contemporary lifestyle.

Gross Area
250 m²

Status
Complete

Completion Date
September 2011

Duration
September 2009 – September 2011

Address
Anthony Road, Singapore

2012
Asia Pacific Interior Design Awards 2012, by Hong Kong Interior Design Association, Hong Kong, China Wu Residence, Living Space Category, Silver Prize
Best of Year Awards 2012, by Interior Design Magazine, New York, USA Wu Residence, Project Design’ under Apartment: Over 2,000 Category, Honoree